Oletko miettinyt koskaan, miten käsitöille löytyisi aikaa? Minä olen miettinyt tätä kysymystä usein viimeisen vuoden aikana. Onhan niitä kiireitä muillakin, mutta pikkulapsen äideillä nyt ainakin. (Puhumattakaan useamman lapsen äideistä.) Kokosin tähän joitakin ideoita, joiden avulla käsityöprojekteja voi saada eteenpäin, vaikka aikaa niiden tekemiseen ei oikeastaan olisikaan.

 1. Valitse projekti, jonka voi keskeyttää milloin vain. Näin lyhyenkin vapaahetken voi halutessaan käyttää käsitöihin.
 2. Valitse käsityötekniikka, joka ei ole paikkaan sidottu. Esimerkiksi virkata tai neuloa voi missä vain. Muita helposti liikuteltavia töitä voisi olla vaikkapa nyt muodissa olevat solmeilutyöt tai käpypitsi. Näitä töitä voi tehdä lastenhuoneen lattialla istuen tai vaikkapa pihalla kävellen. Toki täytyy valita sellainen työ, jota tehdessä huomiokykyä riittää myös lapsen vahtimiseen.
 3. Hanki tärkeimpiä työvälineitä useita kappaleita. Varsinkin, jos talossa on monta kerrosta, helpottaa paljon kun mittanauhaa tai neulatyynyä ei tarvitse lähteä hakemaan toisesta kerroksesta. Itselläni on esimerkiksi seuraavat esineet monena kappaleena:
  – kangassakset
  – pienemmät lankasakset
  – neulatyyny ja nuppineuloja
  – mittanauha
 4. Ompele tai osta käsityöpusseja, joissa projektit kulkevat mukana kuin huomaamatta. Ja jos sinulla (kuten minulla) on taipumus aloittaa uusi työ ennen kuin edellinen on valmis, kannattaa näitä pussejakin olla useampi. Suljettava käsityöpussi vähentää myös sitä riskiä, että teräviä välineitä päätyy lapsen käsiin.
 5. Ainakin ompelutöitä kannattaakin tehdä monta rinnakkain. Lapsen leikkejä seuratessa voi tehdä soveltuvat työvaiheet useampaan työhön. Sitten päiväuniaikaan voi keskittyä tekemään asioita, jotka eivät lapsen läsnäollessa ole mahdollisia.
Myös päiväkahvin yhteydessä voi ratkoa muutamat epäonnistuneet ompeleet.

Vaikka tässä edellä monta vinkkiä olikin, niitä ei ole koskaan liikaa. Kommentoi siis ihmeessä, mikäli sinulla olisi jotain lisättävää.