Jokin aika sitten valmistin kyynärtaipeeseen ripustettavan käsityöpussin. Olen kuitenkin todennut, että malli kaipaa muokkaamista. Esimerkiksi jonkinlainen tasku on välttämätön, mikäli ei halua joka kerta etsiä virkkuukoukkua pussin pohjalta lankakerien seasta.

Sen sijaan aiemmin ompelemani pussin malli oli mielestäni hyvin käytännöllinen. Pussi sulkeutuu pujottamalla pidempi sanka lyhyemmän läpi. Jäljelle jäävä lenkki on helppo ujuttaa kyynärtaipeeseen roikkumaan, ja neulelanka kulkee sujuvasti sankojen väliin jäävästä raosta.

Tämän uuden pussin materiaaleiksi valitsin softshellkankaan ja vuorikankaaksi valkoisen puuvillakankaan. Softshell hylkii vettä, mikä on hyödyllistä kun pussin kanssa liikkuu ulkona. Valkoinen vuorikangas helpottaa esineiden löytymistä pussin pohjalta, joten valitsin sen. Toki tummempi kangas olisi kestänyt paremmin likaantumista.

Käsityöpussi roikkumassa kannon nokassa.

Suunnittelin taskut pussin sisälle, molemmille puolille. Jaoin vuorikankaan kahteen osaan, niin että kankaan yläosa muodostaa myös taskun pohjan ja alaosa nouseen taskunsuuhun asti. Työvaihekuvat toivottavasti selventävät lisää tätä ajatusta. Tarkoitus on, että taskun sisäpinta muodostuu yhdestä kangaspalasta, eikä siinä ole saumaa pohjalla. Tällöin pienetkin esineet kuten ohuet neulat on helpompi poimia käteen, kuin jos ne uppoaisivat pohjalla olevaan saumaan.

Halusin taskusta hieman jämäkämmän, joten jatkoin vuorin alaosaa ylös taskunsuuhun asti. Näin tasku on kauttaaltaan kaksinkertaista kangasta. Lisäsin vielä kanttinauhaa taskun suuhun sauman sisään tukevoittamaan reunaa.

KÄSITYÖPUSSIN VALMISTUS

TARVIKKEET

  1. Käsityöpussin kaava
  2. Kangasta päällyspussiin ja vuoripussiin
  3. Kankaisiin sopivat ompelulangat
  4. Kanttinauhaa 24 cm
  5. Ompelukone, nuppineuloja, sakset

TYÖVAIHEET

  1. Leikkaa kankaasta pussin kappaleet. Kuten kuvista näkyy, leikkasin vuoria varten erikseen ala- ja yläosan, mutta halutessasi voit yhdistää kappaleet. Tällöin voit hypätä ensimmäisen ompeluvaiheen yli ja sen sijaan silittää laskoksen sauman paikalle.

2. Kiinnitä kanttinauha saumaan. Sopiva pituus nauhalle on sellainen, että se ulottuu hieman taskun ulkopuolelle sen kummaltakin puolelta (ks. merkit kaavassa)

3. Taita kappale sauman kohdalta kaksi kerroin nurjat puolet vastakkain, jolloin kanttinauha jää sauman sisään. Tikkaa oikealta puolelta haluamaltasi etäisyydeltä taskun reunasta, kuitenkin niin, että ommel samalla kiinnittää kanttinauhan paikalleen.

4. Ompele toinen tikkaus taskun pohjaa pitkin. (Ks. kaavan merkit)

5. Taita kangas vielä kerran taskun pohjaa pitkin oikeat puolet vastakkain kuten allaolevassa kuvassa. Huomaa, että taskun pohjan tikkaus puuttuu tästä kuvasta.

5. Ompele tikkaukset taskun reunoihin.

6. Kiinnitä vuorikappaleet toisiinsa nurjat puolet vastakkain. Ompele molemmista reunoista taskun yläreunasta lähtien pussin pohjaan saakka. Jätä pohjaan sopivan kokoinen kääntöaukko.

7. Ompele myös päällyspussin kappaleet yhteen oikeat puolet vastakkain. Aloita ommel samalta korkeudelta kuin vuorissa, mutta ompele pussin pohja kokonaan, koska kääntöaukkoa ei tarvita.

8. Muotoile molempien pussien pohja litistämällä kulmat kuten kuvassa. (Kaavassa on merkit, jotka yhdistetään). Leikkaa ylimääräinen nurkka pois jättäen saumanvara ompeleen viereen.

9. Käännä vuori oikein päin ja ujuta se edelleen nurin päin olevan päällyspussin sisään. (Eli oikeat puolet tulevat vastakkain.) Ompele pussit kiinni toisiinsa vielä vapaana olevia reunoja pitkin. Jätä sankojen päistä n. 5 cm ompelematta. Ohenna saumanvarat ja tee aukileikkauksia kaarteisiin.

10. Käännä pussi oikein päin käyttäen vuoripussin pohjassa olevaa kääntöaukkoa. Ompele kääntöaukko kiinni käsin. Ujuta vuori päällyspussin sisään. Ompele vuoripussin sankojen päät yhteen oikeat puolet vastakkain.

11. Ompele päällyspussin sankojen päät myös yhteen oikeat puolet vastakkain. Ompeleminen edellyttää vuoripussin sangan kääntämistä pois edestä.

12. Taita ompelemattomat saumanvarat nurjalle puolelle ja tikkaa pussin suuaukon ja sankojen reunat.

Käsityöpussi roikkumassa kannon nokassa.