Juosuvyö on tarvike, jota en vielä vuosi sitten tiennyt koskaan tarvitsevani. Mutta niin vain kävi, että juoksemisesta tuli pysyvä harrastus. Minulla on tapana kuunnella lenkillä puhelimesta radio-ohjelmia tai vaikkapa podcasteja. Puhelin täytyy siis ottaa lenkille mukaan ja tähän asti se on joko hölskynyt takin taskussa tai heilunut toisessa kädessä.

Juoksuvyö on moderni versio vyölaukusta. Vyölaukkuun verrattuna juoksuvyö

  • ei hölsky
  • on lähes huomaamaton vaatteiden alla
  • on helppo pitää puhtaana, esimerkiksi pesemällä koneessa
Juoksuvyö lenkkipolulla.

Nimestään huolimatta juoksuvyötä voi käyttää muissakin tilanteissa, kuten vaikkapa vaatteiden alla rahavyönä matkoilla. Vetoketjullinen versio sopinee siihen tarkoitukseen paremmin. Omasta vyöstäni jätin vetoketjun pois, koska epäilin että joustava kangas ja joustamaton vetoketju eivät olisi kovin kestävä yhdistelmä. Ehkä vetoketjun ja taskun kohdalla voisi käyttää vähemmän joustavaa kangasta mikäli vetoketju tuntuu tarpeelliselta.

Valmistin oman vyöni lycrasta, koska joustavan materiaalin ansiosta vyö on lähes huomaamattoman tuntuinen päällä. Vyö on toisaalta tarkoitus tehdä hyvin napakaksi, jolloin taskuissa olevat tavarat eivät pääse hölskymään. Ompeluohjeita sain tästä videosta.

Juoksuvyössä on kolme aukkoa, joista tavaroita pujotetaan vyön sisään. Halutessaan vyön voi jakaa erillisiin taskuihin ompelemalla pystysuorat ompeleet taskujen väliin. Tarkoitus on, että vyö on sen verran napakka etteivät tavarat liikkuisi vyön sisällä. Vetoketjut voi lisätä taskunsuihin sen varmistamiseksi, etteivät tavarat varmasti tipu.

Juoksuvyö nurmikolla aseteltuna niin, että taskut näkyvät.

Joustavat materiaalit kannattaa tietysti ommella saumurilla tai ompelukoneen joustavalla ompeleella. Sivusaumat sainkin ommeltua saumurilla, mutta päänvaivaa aiheutti keskelle taskunsuiden väliin tuleva sauma. Sen tulee olla kapea, koska etukappaleet taitetaan sitä pitkin nurjat puolet vastakain. Lisäksi piston pituus pitää olla sen verran lyhyt, että kangas kestää sauman kohdalta, vaikka siihen kohdistuu venytystä. Lopulta päädyin siksak-ompeleeseen, jossa piston pituus ja leveys olivat 1,5.

Juoksuvyö päälle puettuna.
Käytössä tavarat pujotetaan kokonaan vyön sisään, mutta tässä puhelin on jätetty näkyviin kuvausteknisistä syistä.