En ole koskaan ollut mikään hattuihminen. Tänä kesänä alkoi kuitenkin tuntua siltä, että hellehatun luoma varjo kasvoilla voisikin olla ihan kiva juttu.

Käytin kokonaisen päivän sopivan hattukaavan etsimiseen. Mitään ei oikein tuntunut löytyvän, kunnes huomasin että voihan sitä hakea suomeksikin. Heti tärppäsi! Löysin Käsityökekkerit-blogista kaavan hattuun, jossa oli riittävän leveä lieri sekä kaava ja ohje selvällä suomen kielellä.

Hellehattu nurmikolla

Täytyy sanoa, että ompeleminen valmiin kaavan ja suomenkielisen ohjeen kanssa on todella rentouttavaa. Omia aivoja ei juurikaan tarvitse vaivata, riittää kun asettelee valmiit kaavat kankaalle, leikkaa ja ompelee. Lopputulos ei toki ole kovinkaan omaperäinen, mutta ei kai aina tarvitsekaan olla.

Hellehatun materiaaliksi valitsin pellavan, koska se on viileää, ja koska pidän pellavakankaan rosoisuudesta. En ole toistaiseksi ommellut mitään pellavasta, joten tämä oli siksikin mielenkiintoinen työ. Hattu on kauttaaltaan ommeltu kaksinkertaiseksi, ja lierissä on lisäksi kankaiden välissä tukikangasta, jotta lieri pysyisi kuta kuinkin vaakatasossa.

Tukikankaasta huolimatta kävi niin, että lieri tahtoo valua silmille. Koska hattu oli jo kasattu, korjauskeinoja ei ollut kovin paljon käytettävissä. Niinpä ratkoin lierin reunasta saumaa auki sen verran, että pystyin ujuttamaan rautalangan lierin ulkokehälle. Lopputulos oli huomattavasti aiempaa parempi.

Pellavainen hellehattu ohdakkeiden kanssa.

Tässähän kävi tietysti niin, että helteet menivät ennen kuin hattumateriaalit oli hankittu ja hattu ommeltu. Onneksi kesä tulee myös ensi vuonna, ja silloin minulla onkin hattu valmiina!