Tässä on ohje ruokalappuun, joka mielestäni on täydellinen. Perustelut mielipiteelleni voit lukea aiemmasta postauksestani.

RUOKALAPPUUN TARVITAAN:

  1. Ruokalapun kaava
  2. PUL-kangasta
  3. Vinonauhaa
  4. Ompelulankaa, joka sopii vinonauhan väriin
  5. Tarranauhaa, joka sopii kankaan väriin
  6. Ompelukoneen, sakset, nuppineuloja, ompeluklipsejä (helpottavat taskun suun huolittelua)

TYÖVAIHEET

1 Leikkaa kankaasta ruokalappu ja tasku.

Ruokalapun osat. HUOM! Tämä kuva on otettu jo valmiista ruokalapusta, jota on osittain purettu muokkaamista varten.

2. Kiinnitä kaksi kerrosta vinonauhaa taskun yläreunaan. Nauhat voivat olla sisäkkäin (tällöin kannattaa käyttää leveämpää nauhaa päällä ja kapeampaa sen sisällä), tai voit asettaa nauhat päällekkäin ja taskukankaan päällimmäisen nauhan väliin. Tähän kannattaa käyttää ompeluklipsejä.

Ruokalapun tasku, jonka yläosaan on kiinnitetty vinonauha ompelua varten.

3. Ompele vinonauha paikalleen.

4. Kiinnitä tasku ruokalappuun nuppineuloilla tai klipseillä muutamasta kohdasta. Aseta reunat kohdakkain, jolloin tasku muodostaa pussin.

5. Kiinnitä vinonauha koko ruokalappuun. Aloita kiinnittäminen kuvassa merkitystä kohdasta, jolloin liitoskohta jää piiloon, kun ruokalappu on puettuna päälle. Tasku kiinnitetään samalla. Jätä reilu 5 cm lopussa kiinnittämättä, kunnes aloituskohta on ommeltu kiinni.

Ruokalappu, johon on kiinnitetty vinonauha ompelua varten.

6. Ompele vinonauha paikalleen samalla tavalla kuin taskun suuhun. Käännä vinonauhan loppupäästä n. 1 cm nauhan sisään, jotta nauha ei lähde purkautumaan, ja kiinnitä nauhan loppu hieman päällekkäin aloituskohdan kanssa.

7. Kiinnitä sopivan pituinen pätkä tarranauhaa kuvassa näkyviin kohtiin. Aseta tarran karkea puoli ruokalapun oikealle puolelle ja pehmeä puoli niskan takaa kiertävän osan nurjalle puolelle.

Ruokalapun tarran kiinnityskohdat.

Vielä viimeinen vinkki: jos haluaa tehdä useita lappuja eri kuvioilla, kannattaa tilata kangasta valmiina vaippapaloina. Yhdestä 50×50 cm palasta tulee sopivasti kaksi ruokalappua, eikä tarvitse tilata samaa kangasta koko 150 cm leveydeltä.

Ruokalapun leikkuusuunnitelma vaippapalalle, eli kangaspalalle, jonka koko on 50cm x 50 cm.
Leikkuusuunnitelma “vaippapalalle” eli 50 cm x 50 cm.

Aiemmasta postauksestani löydät vinkkejä myös helpon kuolalapun valmistukseen.