Olen ommellut itse lapsemme kypärälakit, koska havaitsin, että monissa valmiissa lakeissa on turhan lyhyt kaulaosa tai ne istuvat niin huonosti että pyörähtävät jatkuvasti lapsen silmille. Sen sijaan nämä itse valmistetut lakit ovat pysyneet hyvin menossa mukana.

Ohut kypärälakki on Suomen ilmastossa tarpeellinen vaatekappale ympäri vuoden. Talvella se toimii kerrospukeutumisessa alimpana kerroksena. Esimerkiksi automatkojen ajaksi on kätevää riisua kuuma pipo ja silti lapsen pää ei ole täysin suojaamaton. Ohuen lakin kaulakappale mahtuu myös hyvin sisään haalarin tai takin kaula-aukosta.

Hieman lämpimämmällä kelillä keväisin ja syksyisin kypärälakkia voi käyttää joko yksin, tai lippalakin alla niin että korvat ja niska ovat suojassa auringolta. Kesälläkin tulee tilanteita kun ohut suoja on tarpeen esimerkiksi viileänä sadepäivänä tai iltaisin kun hyttyset alkavat kiusata. Erityisesti hyttysiä ja muita pikkuöttiäisia ajatellen on hyvä että päähine istuu tiiviisti kasvojen ympärillä ja että sen saa puseron kaula-aukosta sisään.

Talveksi ompelin myös yhden lakin merinovillaneuloksesta. Merinovillaneulos on materiaalina lämmin, mutta silti ohut ja miellyttävän tuntuinen ihoa vasten. Villaista lakkia käytettiin muiden kypärälakkien tapaan pipon alla.

HYVÄN KYPÄRÄLAKIN OMINAISUUDET

 • Monikäyttöinen
 • Ei pyöri päässä
 • Ei valu silmille
 • Suojaa niskan ja kaulan kunnolla
 • Istuu tiiviisti kasvojen ympärille. Tällöin myöskään korvat eivät paljastu lakin alta
 • Litteät saumat, jotka eivät paina ihoa
 • On materiaalia, joka tuntuu miellyttävältä iholla
 • Ja sokerina pohjalla – on tietysti kiva katsella =)

Monet näistä edellämainituista ominaisuuksista liittyvät lakin istuvuuteen kyseisen käyttäjän päähän. Siksi on mahdotonta luoda kaavaa, jolla tulisi kaikille sopiva lakki. Viisanta lieneekin ommella ensin yksi versio halvasta trikoosta ennen kuin leikkelee kalliimpaa kangasta.

Huonosti istuva kypärälakki, johon muodostuu päälaelle ryppyjä.
Esimerkki huonosti istuvasta kypärälakista (huomaa rypyt päälaella). Muokkasin kaavaa mm. leventämällä keskikappaletta .

KYPÄRÄLAKIN VALMISTAMINEN

TARVIKKEET

 • Kypärälakin kaava
 • Kangasta (esimerkiksi trikoo tai merinovillaneulos)
 • Kankaaseen sopivaa resoria
 • Ompelukone (+saumuri)
 • Kankaaseen sopivaa ompelulankaa
 • Sakset, nuppineuloja

KYPÄRÄLAKIN OMPELUOHJE

 1. Leikkaa kypärälakin osat kankaasta. Yhdistä keskikappaleen kaavan osat ennen kankaalle asettamista. Muista leikata sivukappaleet toistensa peilikuviksi.
 2. Kiinnitä osat toisiinsa nuppineuloilla.
 3. Ompele saumat. Saumurilla saa kerralla joustavan ja huolitellun sauman.
 4. Leikkaa 5 cm leveä resorikaitale (sis. saumanvarat). Kaitaleen pituuden voi arvioida seuraavasti: mittaa kasvojen aukon reunan pituus. Kerro pituus 0,8 (luku voi vaihdella hieman resorin jämäkkyydestä riippuen) ja lisää molempiin päihin saumanvara. Jos olet epävarma, leikkaa mieluummin vähän reilun pituinen kaitale ja sovita sitä lapsen päähän ennen kiinnittämistä.
 5. Ompele resori renkaaksi, taita kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain, kiinnitä lakkiin ja ompele kiinni. Huomioi resoria kiinni ommellessa, että pään sivuilla kulkevien saumojen saumanvarat kannattaa kääntää päälakea kohti.
 6. Käännä pään sivuille tulevien saumojen saumanvarat kohti päälakea ja tikkaa ompelukoneella. Myös leuan alla olevan sauman voi kääntää jommalle kummalle sivulle ja tikata. Tikkaa kasvojen aukon saumanvara kohti lakkia. Näin saumat eivät paina ihoa.
 7. Huolittele kaula-aukon ympärys saumurilla. Mikäli sinulla ei ole saumuria, jokin ompelukoneen joustavista ompeleista käy.