Vaikka esiliina tahtoisi itseltä unohtua keittiön laatikkoon, on se tärkeä osa jokaisen taaperon ja leikki-ikäisen kokkailutuokiota. Kaavoja lasten ja aikuisten essuihin löytyy netistä paljon, ja toisaalta kaavan piirtäminen itse on myös varsin helppoa jos essun käyttäjän mitat ovat tiedossa.

Pienen lapsen essussa käytännöllisyys on tärkeää. Esiliina tulee olla helppo pukea silloinkin, kun lapsella on jo kädet taikinakulhossa. Niin ainakin meillä käy että ensin rynnätään suuna päänä sotkemaan ja sitten mietitään että se essukin olisi hyvä pukea 🙂 Pienet lapset kasvavat nopeasti, joten kasvun varaa on hyvä olla jonkin verran. Sinänsä tavalliseen esiliinaan on helppo jättää kasvunvaraa, kun vyötärön ympärys säädetään joka tapauksessa solmimisnauhoilla. Esiliinan on hyvä yltää reilusti lapsen selkäpuolelle, mutta ei kuitenkaan aivan yhteen selän takana. Myöskään helman pituus ei ole niin tarkkaa, joten kaikki pituudet hieman polvien alapuolelta lantion alle toimivat. Liian pitkään helmaan toki kompastuu helposti ja toisaalta se hankaloittaa tuolille kiipeämistä. Näitä tuolille kiipeämisiä tulee helposti useita yhden leivontasession aikana.


Suosin niskalenkissä tarranauhakiinnitystä ompelemissani essuissa. Se antaa hieman säätövaraa pituuteen ja toisaalta mahdollistaa sen, että esiliinan yläreunan voi tarvittaessa asettaa aika ylös leuan alle ja silti lenkki on helppo sujauttaa kaulan ympäri. Tärkeä ominaisuus sekin ottaen huomioon että esiliinan yksi tehtävä on suojella vaatteita taikinalta vispilöitä nuollessa. Aika pienenkin lapsen on helppo irroittaa vartalon etupuolella oleva tarra, toisin kuin esimerkiksi niskaan sidottu rusetti. Tämä voi toki tilanteesta ja lapsesta riippuen olla hyvä tai huono ominaisuus. Toinen vaihtoehto on ommella niskalenkin sisään kuminauha kuten tässä Peekaboo pages -essuohjeessa, jolloin sen voi ommella molemmista päistä essuun kiinni, ja silti pujottaa helposti lapsen suhteessa suuren pään yli.

Olen huolitellut myös kädentiet päärmeellä. Tähän asti se on onnistunut kaikilla käyttämilläni kankailla, vaikka päärmättävä reuna onkin hieman kaareva. Mikäli päärme ei kuitenkaan tunnu asettuvat kauniisti, voi kädentien reunan joko leikata suoraksi, tai huolitella vinonauhalla tai muotokaitaleella.

Ompeluohje

Piirrä kaava mikäli sinulla ei ole käytössä valmista kaavaa. Parasta on ottaa mitat suoraan essun tulevasta käyttäjästä: mitta leuan alta sopivasta kohdasta suunnilleen polviin, sekä samasta kohdasta hieman kainaloiden alle ja vyötärön ympärys vähennettynä 5-10 sentillä riippuen siitä, kuinka lähelle toisiaan haluaa essun reunojen yltävän selän takana. Lisäksi suunnittele niskalenkin ja solmimisnauhojen pituudet. Mikäli niskalenkkiin tulee säädettävä tarrakiinnitys, lisätään siihen hieman säätövaraa. Kädenteiden huolittelua varten tarvittaessa joko leikkaa vinonauhaa samasta kankaasta, käytä valmista nauhaa tai leikkaa kädenteille muotokaitaleet. (Näitä ei siis tarvita, mikäli ompelet päärmeen myös kädenteille.)

Esimerkkimittoja

Lapsen ikä1,5 vuotta3,5 vuotta
Esiliinan korkeus43 cm53 cm
Etäisyys kaulan alta kainaloiden alle14 cm14 cm
Esiliinan leveys40 cm40 cm
Niskalenkin pituus38 cm43 cm
Solmimisnauhojen pituus43 cm43 cm
(Meillä tuntuu käyneen niin että vauvavuoden jälkeen vyötärönympärys ei ole juuri kasvanut, ja siksi saman levyinen essu sopii edelleen)

Leikkaa esiliinan osat kankaalta. Lisää esiliinakappaleen kaikkiin reunoihin päärmevarat. Ne voivat olla saman levyiset kaikissa reunoissa, tai helman päärmevara voi olla leveämpi. Esimerkkiessussa päärmevaroja on 2 cm, paitsi helmassa jossa varaa on 4 cm. (Syntyy 1 cm ja 3 cm päärmeet) Solmimisnauhat ja niskalenkki ommellaan kaksinkertaisiksi, joten nauhoja leikataan joko kaksinkertainen määrä tai ne leikataan taitteelta jolloin seuraavassa vaiheessa on vain yksi sauma ommeltavana. Esimerkkiessussa solmimisnauhojen leveys on 2,5 cm ja niskalenkin 3 cm. Niihin lisätään 1 cm saumanvarat kaikkiin reunoihin.

Ompele nauhat valmiiksi. Siisti lopputulos tulee alla olevassa kuvassa esitetyllä tavalla. Käännä pitkien sivujen saumanvarat nurjalle ja silitä/paina. Ompele nauhat renkaiksi yhdistämällä lyhyet sivut toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Aseta sitten nauha kaksin kerroin niin että lyhyiden sivujen saumat tulevat nauhan päihin, ja saumanvarat kääntyvät nurjalle puolelle. Tikkaa nauhan molemmat pitkät reunat läheltä reunaa.

Käännä kädenteiden päärmeet. Käännä ensin 1 cm nurjalle, leikkaa käännettyyn reunaan lyhyitä aukileikkauksia, ja käännä vielä uudestaan 1 cm nurjalle. Mikäli et saa päärmettä asettumaan kauniisti, tässä vaiheessa voi vielä muuttaa suunnitelmaa ja huolitella reunan joko vinonauhalla tai muotokaitaleella. Vinonauhalla huolitellessa leikataan koko päärmevara pois, muotokaitaleen kiinnittämistä varten jätetään saumanvara.

Ompele helmapäärmeen nurkat ennen muita päärmeitä seuraavalla tavalla, mikäli helmapäärme on muita päärmeitä leveämpi. Näin kangas tulee kiinni siististi joka kohdasta. Tässä käytetty tekniikka on muunnelma vinon kulman ompelusta.

Käännä ja silitä/paina ensin helman ja sivujen päärmeet. Avaa taitokset, jolloin näet alla olevan kuvan mukaiset jäljet (tässä korostettu mustekynällä). Käännä oikeat puolet vastakkain niin, että nuppineuloilla merkityt kohdat tulevat päällekkäin, kiinnitä nuppineulalla.

Ompele tarkasti viivaa pitkin kuten alla olevassa kuvassa. (Ommel näkyy punaisen viivan alla.) Ohenna sitten saumanvaraa kuten seuraavassa kuvassa.

Käännä kulma oikein päin. Käännä raakareuna päärmeen alle, kiinnitä nuppineuloilla. Käännä päärmeet koko essusta, ja tikkaa kiinni.

Kiinnitä solmimisnauhat ja niskalenkki. Ompele vielä tarranauha niskalenkin vapaaseen päähän ja essun pääntien reunaan.