Tämä kuolalalappu on malliltaan erittäin yksinkertainen ja siksi helppo valmistaa jopa ilman kaavoja. Siitä huolimatta se toimii mielestäni erittäin hyvin. Lapun mallipiirros löytyy tämän postauksen lopusta.

Voisi ajatella, että näin suorareunainen lappu istuisi huonosti pienelle vauvalle. Totuus kuitenkin on, että päälle puettuna lappuun muodostuu leuan alle juuri sopivat laskokset. Niiden ansiosta lappu pysyy irti kaulan ihosta ja kerää käytännössä kaiken kosteuden. Lappua ei myöskään tarvitse kiinnittää kovin tiukalle, koska laskosten ansioista kangas tulee joka tapauksessa riittävän lähelle leukaa.

Kuolalappu aseteltuna kuten se olisi puettuna kaulan ympärille. Kuvassa näkyy laskokset, jotka lappuun muodostuvat kun se on käytössä.
Kuolalappuun muodostuu laskoksia kun se asetetaan kaulan ympärille.

Toteutus

Olen tehnyt lapuista kaksipuoleisia. Toinen kankaista on trikoota ja toinen ohutta collegekangasta. Lappu olisi tietysti hieman ohuempi ja mukautuvampi, jos molemmat kankaat olisivat trikoota. College kuitenkin lisää lapun imukykyä, ja ainakin viileinä vuodenaikoina oikein passeli valinta. Jos tekisin lappuja vielä lisää, kokeilisin materiaaliksi myös paremmin kosteutta imeviä materiaaleja, kuten bambufroteeta.

Kolme leukalappua aseteltuna niin, että niiden kaksipuoleisuus näkyy.

Valitsin kiinnitystavaksi nepparit. Niitä on kaksi paria, jotta lapuissa olisi säätövaraa lapsen kasvaessa. Ja jotta naaras- ja urosneppareita kuluisi sama määrä, asettelin ne niin, että lapun molempiin reunoihin tuli kaksi nepparia, toiseen urosnepparit ja toiseen naarasnepparit. Näitä eri tavoin yhdistelemällä lapussa on kolme vaihtoehtoista kireyttä.

Kollaasikuva kuolalapun erilaisista kiinnitystavoista. Ylimmässä kuvassa vain uloimmainen neppari on kiinnitetty, keskimmäisessä molemmat nepparit ovat kiinni ja alimmassa vain sisin neppari on kiinni.
Kuolalapun kolme eri kiinnitystapaa. Asettelemalla nepparit kuvassa näkyvällä tavalla, kuluu uros- ja naarasneppareita sama määrä kuolalappua kohti.
Mallikuva kuolalapun kaavasta. Koko lapun leveys on 40 cm ja korkeus kolmien kärjen kohdalla 17 cm.
Kuolalapun kaava.