Olin pitkään haaveillut uuden imetysyöpaidan ompelemisesta, mutta projekti vain venyi ja venyi. Faktahan on, että imettävällä äidillä (ja muillakaan vauvojen äideillä) ei ole aikaa tuhlattavaksi omiin harrastuksiin, varsinkaan jos hoidettavana on toinenkin lapsi. Onneksi asian voi hoitaa myös nopeammin. Sen sijaan, että olisin alkanut suunnitella imetysluukulla varustettua uutta yöpaitaa, kaivoin vaatekaapista tavallisen yöpaidan ja lisäsin etukappaleen keskelle pääntieltä rintojen alapuolelle asti ulottuvan nappilistan. Nappien sijaan tosin kiinnitin listaan nepparit, jotka on nopea avata yhdellä nykäisyllä. On nimittäin hermoja raastavaa niin äidille kuin nälkäiselle vauvallekin tuhrata nappien kanssa.

Nappilistan ompeluun löytyy hyviä kuvallisia ohjeita mm. useista blogeista. Itse käytin tätä ruotsinkielistä Simolibon ohjetta, jossa lista tehdään pojan paitaan. Siispä tein listan peilikuvana itselleni, ja niinhän siinä kävi, että jouduin yhdessä kohdassa purkamaan kun unohdin miten päin olin tekemässä. Tytön nappilistaan ohjeen löydät HarakkaHampaan blogista, kannattaa katsoa niin ei tarvitse turhaan pähkäillä miten päin listaa pyörittelee =)

Kun lisää nappilistaa valmiiseen vaatteeseen, kannattaa ennen ensimmäistäkään ommelta sovittaa vaatetta päälle ja varmistaa, että lista tulee suoraan. Valmisvaatteet kun saattavat ensimmäisen pesukerran jälkeen olla hyvinkin kieroja. Valmiiseen vaatteeseen nappilistaa lisätessä pääntien resori tai huolittelukaitale ei tietenkään yllä menemään päällekkäin itsensä kanssa nappilistan kohdalla, kuten se yllä mainituissa ohjeissa menee. Sen sijaan alempi nappilista saa jatkua ylös saakka.

Innostuin sen verran paljon nappilistoista, että parantelin myös erästä vauvan vaatetta. Kyseessä on body, jonka pääntie on niin ahdas, että sen pukeminen alle kahden kuukauden ikäiselle vauvalle on mahdotonta vaikka toisella olkapäällä olevat nepparit avaakin. Lisäsin nepparit myös toiselle olkapäälle, ja pukeminen helpottui huomattavasti. (Käyttöön tämä body ei taida kuitenkaan jäädä, kuten ei moni muukaan ei-kietaisubody tässä iässä: ensimmäisellä käyttökerralla sattui kohdalle niskakakka, ja tuli taas todistettua että kietaisubodya ei voita mikään silloin kun kakat pitää saada pois levittämättä niitä korviin saakka.)

Nappilistan lisääminen olkasaumaan edellytti myös hihan kiinnittävän sauman purkamista tilapäisesti olkapäältä. Ja kuten yöpaidassa, tässäkin alempi nappilista sai jatkua pääntien resorin päälle.

Lue myös aiempi postaus äitiyspuseron ompelusta.