Äitiysvaatteiden löytäminen näyttää olevan raskaudesta toiseen aivan yhtä vaikeaa. Vaatevalikoima on ymmärrettävästi suppeampi kuin tavallisissa vaatteissa, ja ainakin itse turvaudun usein lopulta turvallisiin väreihin tummansiniseen ja mustaan kun värikkäämmistä vaihtoehdoista ei löydy juuri mieleistä. Tai ne suosituimmat koot ovat loppu. Lisäksi harmittaa sekin, että vaatteen käyttöaika on varsin lyhyt. Se ei ehdi käytössä juurikaan kulua ja jälleenmyyntiarvo on huomattavasti pienempi kuin hinta uutena. Tai olenpa törmännyt siihenkin, että esimerkiksi vaatteen ompelujälki on ollut niin huonoa, etten ole viitsinyt sitä ostaa vaikka malli sinänsä olisikin ollut sopiva.

Siksi ompelin erään ostovaatteen innoittama tällaisen yläosan, jonka uskon näyttävän hyvältä myös sitten kun vatsa on taas normaalimman kokoinen. Imetystoimintoa en tähän versioon tullut kehitelleeksi, joten jonkin aikaa se joutuu olemaan kaapissa käyttämättöminä mikäli imetys ylipäätään alkaa sujua. Esimerkkinä käyttämäni vaate oli hyvin yksinkertainen, mutta lopultaomasta versiostani tuli hieman näyttävämpi.

Puseron lähtökohta on suorakaiteen muotoinen pala kangasta, johon ommellaan sivusaumat, leikataan pääntie ja kiinnitetään kuminauha rintojen alapuolelle. Itse ompelin myös olkasaumat, ja sen onkin välttämätöntä ainakin silloin mikäli kankaan kuvioinnissa on selkeästi ylä- ja alareuna. Puserosta tuli hieman juhlavampi, kun kokosin hihan yläosan ylös olkasaumaan laskoksille. Sama vaate menee hyvin monenkokoiselle ihmiselle, ja koon muokkaaminen on helppoa yksinkertaisen rakenteen vuoksi.

Ompeluohje

Huom! Käyttämäni kangas ei purkaudu juuri ollenkaan, ja koska olen muokannut ohjetta ompelun ohessa mieleisemmäksi, kuvissa näkyy huolittelemattomat kankaan reunat. Useimpien kankaiden kanssa on kuitenkin hyvä huolitella kankaan reunat sitä mukaa kun ompelu etenee.

Leikkaa kankaasta suorakulmion muotoiset etu- ja takakappale. Leveys kannattaa olla reilu, esim. 80 cm (sis. 1 cm saumanvarat). Omaan puserooni leikkasin 105 cm korkeat kappaleet, mutta sopiva korkeus riippuu hyvin paljon vaatteen käyttäjän koosta. Mikäli jätät olkasauman ompelun väliin, leikkaa yksi riittävän korkea kappale. Lisää sopiva käännevara helmaan (itse käänsin 1 cm). Lisäksi leikkaa 80 cm pitkä kangassuikale kuminauhakujaa varten. Varmista, että suikaleen leveys riittää niin että kuminauha mahtuu hyvin sisään kun suikaleen reunoista on käännetty saumanvarat nurjalle. Kangasta tarvitaan myös pääntien muotokaitaleeseen. Muotokaitaleen kaava piirretään myöhemmässä vaiheessa. Leikkaa lisäksi vyötärökuminauhasta itsellesi sopivan mittainen pätkä. Ota huomioon, että kuminauha ommellaan erikseen etu- ja takakappaleelle, ja kiinni sivusaumoihin. Kuminauhan pituuteen tulee siis lisätä 4 saumavaraa. Leikkaa kuminauha keskeltä poikki, eli oma pätkä etu ja takakappaletta varten.

Leikkaa V-pääntie sekä eteen että taakse. Kannattaa leikata varovasti, ja syventää pääntietä sovittamisen jälkeen mikäli tarpeen. Pääntien leveys minun puserossani on 21 cm, syvyys edessä 16 cm ja takana 2 cm. (Mutta jätä saumanvarat, koska pääntie huolitellaan muotokaitaleella.)

Ompele olkasaumat. Mittaa olkasaumasta alas päin kuminauhakujan paikka. Minulla sopiva mitta oli 40 cm. Yläosan on tarkoitus jäädä väljäksi, ja varsinkin vauvamahan kanssa kuminauha nousee joka tapauksessa rintojen alapuolelle. Ompele kangassuikaleet etu- ja takakappaleen nurjalle puolelle äsken mittaamallesi korkeudelle.

Pujota kuminauhan pätkät etu- ja takakappaleen kuminauhakujiin, ja kiinnitä päistään sivusaumoihin. Voit ommella/harsia kuminauhat erikseen kiinni sivusaumaan ennen varsinaista sivusauman ompelua.

Ompele sivusaumat. Minulla sivusauma päättyy 12 cm kuminauhakujien yläpuolelle, mutta tämäkin asia kannattaa varmistaa sovittamalla.

Tässä vaiheessa kannattaa puseroa sovittaa, ja mm. tarkistaa pääntien muoto ja syvyys sekä helman sopiva pituus. Mikäli pusero tulee äitiyspuseroksi, voi olla hyvä idea jättää helma edestä hieman pidemmäksi jottei helman alareuna nouse edestä häiritsevän paljon. Kun vatsa on taas normaalimman kokoinen, on helman pituus helppo tasoittaa. Mikäli haluat myöhemmin jälleen muokata puseron äitiyspuseroksi, täytyy joko helman etuosaan jättää leveämpi käänne vastaisen varalle tai tehdä muokkaus takakappaletta lyhentämällä. Ensin mainittu vaihtoehto onnistuu vain siinä tapauksessa, että kankaaseen ei jää jälkiä aiemmista ompeleista ja taitteesta. Ompele haluamasi levyinen käänne helmaan. (tässä käänteen leveys on vain 1 cm)

Puserossani ero etu- ja takakappaleen pituudessa keskiedun kohdalla on 4 cm.

Pääntien muutokset kannattaa leikata niin, että kangas on taitettu kaksin kerroin keskietua/ -takaa pitkin. Näin pääntiestä tulee symmetrinen. Huomioi edelleen että jätät saumanvarat muotokaitaleella huolittelua varten. Kun pääntie on sopivan muotoinen, aseta pusero pöydälle etukappale ylöspäin, pääntien alue suorana ja sileänä. Piirrä kaava muotokaitaleelle. Parhaiten se onnistuu käyttämällä läpikuultavaa kaavapaperia tai vaikkapa kertakäyttölakanaa. Jäljennä kaavaa varten pääntien reuna sekä olkasauma. Muotokaitaleen leveys voi olla esim. 4 cm. Lisää saumanvarat pääntien reunaan ja olkasaumoihin. Toista sama takakappaleelle.

Ompele muotokaitaleiden olkasaumat ja huolittele alareuna. Ompele muotokaitale sitten kiinni pääntielle pääntien reunaa pitkin (puseron ja muotokaitaleen oikeat puolet vastakkain). Käännä muotokaitale nurjalle puolelle, ja tikkaa läheltä pääntien reunaa. Ompele muotokaitaleen olkasauma kiinni puseron olkasaumaan.

Ompele kädenteille käänteet. Alla olevassa kuvassa käänne levenee olkasaumaa kohti koska en alun perin ollut tekemässä laskoksia olkapäälle. Tasainen n. 1 cm leveä käänne käy aivan hyvin tässä vaiheessa.

Ompele sitten olkasauman laskokset. Ne tulevat nurjalle puolelle alla olevien kuvien mukaisesti. Näissä kuvissa näkyy myös kuinka pääntien muotokaitale on tikattu kiinni olkasaumaan. Taita ensin hihansuu pääntien muotokaitaleeseen saakka, ja sitten vielä juuri syntynyt taite noin puoleenväliin olkasaumaa.