Tämä pusero syntyi tarpeesta saada vauvalle helposti bodyn päälle puettava pusero. Lisäksi vaatimuksena oli, että vaatteessa ei saisi olla vatsan kohdalla neppareita tai muuta kovaa, joka painaisi paljon vatsamakuulla viettävää vauvaa. Ja koska pusero avautuu kainalon alle eikä kainaloon kuten puserot joissa on raglanhiha ja nepparit raglansaumaa pitkin, on myös hihojen pukeminen helpompaa. Puseron voi muokata mistä tahansa v-pääntiellä varustetusta peruspuseron kaavasta. – Ja v-pääntien voi toki piirtää itse, jos sitäkään ei ole valmiina.

Muita asioita joita otan huomioon näitä puseroita ommellessa, ovat väljät hihat, pitkähkö helma ja resorilla huoliteltu helma. Väljä hiha on huomattavasti helpompi pukea toisen hihan päälle. Pitkähkö, resorilla huoliteltu helma ei nouse aivan niin helposti kainaloihin kuin lyhyempi löysä helma.

Katso lisää vinkkejä toimivien vauvan vaatteiden ompeluun aiemmasta postauksesta.

Ompeluohje

Valitse mikä tahansa peruspaidan kaava, jossa on v-pääntie tai piirrä sellainen. Huomioi vielä, että mikäli valitsemasi mallin pääntie on tarkoitettu huoliteltavaksi kanttaamalla, kannattaa sitä hieman avartaa niskasta ja olkapäiltä koska tässä mallissa resori vielä pienentää pääntietä. (Resori madaltuu keskietua kohti tullessa, joten v:n kärki saa säilyä ennallaan.)

Merkitse kaavaan nappilistan paikka seuraavasti: Piirrä suora viiva pääntien keskietu-kohdasta pari senttiä toisen kainalon alapuolelle. Piirrä vielä kaava nappilistalle: Leikkaa kaavapaperista 6 cm leveä ja vähintään 4 cm nappilistaa pidempi suikale. Piirrä siihen pitkittäin viiva, joka jakaa suikaleen 4 ja 2 cm:n levyisiin suikaleisiin. Aseta kaava etukappaleen kaavan päälle niin että molempien kaavojen viivat tulevat kohdakkain, nappilistan leveämpi osio etukappaleen olkapäätä kohti. Piirrä nappilistaan langansuunta-merkki samansuuntaiseksi etukappaleen langansuunnan kanssa.

Leikkaa kappaleet kankaalta. Nappilistaan ei tarvitse lisätä saumanvaroja. Leikkaa myös resorista kaitale pääntien huolittelua varten (ja tarvittaessa hihojen ja helman huolittelua varten). Hyvä resorin pituus voi olla resorin laadusta riippuen esim. pääntien reunan pituus x 0,7 ja leveys 3 cm. Resorin kaikkiin reunoihin lisätään saumanvarat. Silitä nappilistaan tukikangas, ja huolittele sen reunat esim. saumurilla.

Piirrä nappilistaan viiva pitkittäin niin, että se jakaa listan 2 ja 4 cm levyisiin kaistaleisiin.(kuten kaavassakin on) Piirrä nappilistan paikka myös etukappaleelle, samalla tavalla kuin etukappaleen kaavaan. Kiinnitä nappilista etukappaleen päälle oikeat puolet vastakkain niin, että sen ja etukappaleen merkinnät tulevat kohdakkain. Nappilistan leveämpi osa tulee olkapäätä kohti. Ole tarkkana kun kiinnität pääntien puoleista nappilistan päätä: kohdista tarkasti pääntien keskietu ja nappilista, kuitenkin niin että nappilistan huolittelu tulee yli etukappaleen keskiedusta. (ks. alla olevat kaksi kuvaa) Leikkaa pääntien saumanvara auki keskiedun kohdalta (ks. jälleen kuva)

Ompele kaksi ommelta nappilistaa jakavan viivan molemmin puolin, muutaman millimetrin etäisyydelle viivasta. HUOM! Ole tarkka nappilistan pääntien puoleisessa päässä, että ompeleet alkavat täsmälleen keskiedun kohdalta. Muuten lopputulosta on vaikea saada siistiksi. Voi olla helpompi laittaa nuppineulat toisin kuin ohjekuvissa, aloittaen pääntieltä päin ja nappilistan puolelle. Näin ompelemisenkin voi alottaa pääntien suunnasta ja näet että ommel ei tule nappilistan huolittelun päälle. Ommel pysyy parhaiten oikealla etäisyydellä viivasta, kun asetat paininjalan keskikohdan viivalle/nuppineuloille ja siirrät neulaa 1-2 mm sivuun. Huomaa, että ommelten välinen etäisyys on kaksi kertaa neulan ja nuppineulojen etäisyys, joten älä siirrä neulaa liikaa.

Leikkaa kaikkien kankaiden läpi ompeleiden keskeltä.

Käännä nappilistat auki, ja silitä syntyneet kapeat ”saumanvarat” nappilistan puolelle molemmissa kappaleissa. Tikkaa saumanvarat nappilistoihin hyvin läheltä reunaa. Siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi saumanvarojen silittäminen on oleellista. Sen sijaan ei ole niin väliä vaikka tikkaus ei joka kohdassa osuisi saumanvaran päälle.

Käännä kapeampi nappilista kokonaan etukappaleen nurjalle puolelle, ja leveämpi lista puoliksi. Silitä. (ks. kuvat alla) Tikkaa vielä leveämpi lista uudelleen edellisen ompeleen päältä, niin että saat saumanvaran piiloon listan alle.

Käännä nappilista reuna hieman saumanvaran yli, jotta lopputulos on siisti.

Seuraavaksi ompele olkasaumat. Myös hihansuut voi huolitella ja hihat kiinnittää jo tässä vaiheessa, tai pääntien huolittelun jälkeen. Huolittele pääntie resorilla niin, että resori madaltuu olalta keskietua kohti tultaessa ja katoaa lopulta kokonaan. (Ks. kuvista miten resori asetellaan.)

Jotta resorin päät osuisivat täsmälleen oikeaan kohtaan, kiinnitä ne ensin parilla ompeleella käsin tai ompelukoneella ommellen, ja ompele vasta sitten saumurilla.

Tikkaa pääntie kaksoisneulalla puseron oikealta puolelta, jotta sauma pysyy litteänä. Samalla tulee tikattua myös nappilistan pääntien puoleiset päät. Nappilistan leveämmän puoliskon pää kannattaa kääntää nurjalle ennen tikkaamista, jottei se näkyisi kun pusero on puettu päälle.

Kiinnitä tässä vaiheessa nappilistan puoliskot toisiinsa esim. nuppineuloilla pääntieltä alkaen, jotta ne tulevat sivusaumaan kiinni varmasti oikein, ja ovat keskenään saman pituiset. Samalla mahdolliset kankaan kuvioinnit kohdistetaan. Nappilistojen sivusauman puoleiset päät kannattaa harsia kiinni, koska ne liikahtavat helposti sivusaumaa ommellessa.

Ompele sivusaumat. Huolittele helma haluamallasi tavalla. Kiinnitä nepparit/napit.

Ps. Jos vauvan/pienen lapsen vaatetta täytyy sovittaa kesken ompelun, voi neulanpistoja välttää käyttämällä korjausten merkitsemiseen nuppineulojen sijaan hakaneuloja.