Onko teilläkin sama ongelma kuin meillä, lakanat eivät tahdo pysyä sängyssä? Ratkaisu ongelmaan voi olla kuminauhalakana. Kaikille sängyille ja eri paksuisille patjoille on kuitenkin vaikea löytää sopivia kuminauhalakanoita. Siksi kirjoitin tämän ohjeen lakanan ompeluun mittojen mukaan.

Tässä työssä haasteellista on mielestäni se, että käsiteltävät kangaskappaleet ovat suuria. Siksi on hyvä, jos kankaan pystyy levittämään joko suurelle pöydälle, tai lattialle. Mikäli kangas on ryppyinen, kannattaa se silittää ennen leikkaamista, koska ryppyjen aiheuttama mittavirhe voi olla merkittävä näin suuressa kankaassa. Toisaalta on niinkin, että suuri kangaskoko antaa anteeksi pienet mittavirheet.

Ompeluohje

Tarvikkeet

  • Lakanakangasta (katso mittausohje työvaiheiden ensimmäisestä kohdasta)
  • Kapeaa, jämäkkää kuminauhaa (pituus äärimmilleen venytettynä n. 160 cm)

Työvaiheet

Aloita ottamalla mitat patjasta: Mittaa patjan leveys, pituus ja korkeus. Lisäksi päätä, kuinka paljon kangasta haluat kääntää patjan alle. Sopiva patjan alle käännettävä mitta voi olla esim. 15 cm. Tästä mitasta käytän jatkossa nimitystä käänne.

Lakanaa varten leikattavan kankaan leveys on: käänteen leveys + patjan korkeus + patjan leveys + patjan korkeus + käänteen leveys.
Kankaan pituus: käänteen leveys + patjan korkeus + patjan pituus + patjan korkeus + käänteen leveys.

Silitä kangas, jotta mittaaminen olisi helpompaa. HUOM! lisää tarvittaessa päärmevara reunoihin. Leikkaa palanen irti.

Ompele lakanan kulmiin muotolaskokset kuvassa näkyviä katkoviivoja pitkin. Tässä vaiheessa lakana kannattaa sovittaa patjan päälle, jotta siitä ei tule liian tiukka tai löysä. Mikäli huomaat, että lakanaa on vaikea saada pingotettua patjan päälle, mutta se muuten on sopivan kokoinen, voit tehdä seuraavasti: Ompele muotolaskos kuvassa näkyvien katkoviivojen mukaan siihen asti, että tulet patjan pohjaan saakka. (harmaa viiva). Ompele sen jälkeen muotolaskos kapeammaksi, jolloin lakanan reunaan jää enemmän väljyyttä.

Tällä ohjeella ompelet kaikille patjoille sopivan kuminauhallisen lakanan.

Huolittele saumanvarat ja leikkaa ylimääräinen kangas pois. Ompele päärmeet lakanan reunoihin.

Kiinnitä kuminauha lakanan reunaan. Kuminauha kiinnitetään lakanan reunaan 20 cm pituiselle matkalle muotolaskoksen molemmille puolille. Aloita mittaamalla muotolaskoksesta lakanan reunaa pitkin 20 cm molempiin suuntiin. Voit joko mitata sopivan kuminauhan palan valmiiksi ja kiinnittää sen nuppineuloilla, tai venyttää kuminauhaa ommellessa. Kuminauhan pituus on siis 40 cm äärimmilleen venytettynä. Toista sama lakanan jokaisessa kulmassa.

Nyt sinulla on valmis lakana sänkyyn laitettavaksi!

Katso myös, kuinka äitiyspakkauksen lakana muutetaan kuminauhalakanaksi pinnasänkyyn.