Kevätaurinko kutsuu ulkoilemaan, nauttimaan valosta ja jo vähän lämmöstäkin. Se vain tahtoo paistaa varsin alhaalta ja häikäistä. Kevätlippis eli lippapipo yhdistää lippalakin ja pipon ominaisuudet. Se suojaa sekä korvia kylmältä että silmiä kirkkaalta valolta.

Lippapipon ompeluohjeita löytyy muitakin, mutta suunnittelin oman mallin siksi, että halusin lipasta riittävän pitkän ja tukevan. Pipo-osan leikkasin niin, että se on edestä matalampi ja takaa korkeampi ja siksi pysyy hieman paremmin korvien päällä.

Materiaalivalinnat:
Lipan kovikkeena olen käyttänyt Vlieselinen Decovil 1. Sitä olen tilannut kankaita.com:sta. Se kestää hellävaraisen vesipesun ja on tavallista tukikangasta jämäkämpi, mikä on varmasti tarpeen kun lipasta on tarkoitus tehdä näin pitkä. Se ei kuitenkaan ole kovaa, vaan helposti taivuteltavissa. Olen ommellut pipoja pelkästä trikoosta, sekä trikoosta ja collegesta. Kevättalven keleihin voi ommella pipoja lämpimämmästäkin materiaalista. Meillä kuitenkin on toistaiseksi kypärälakit käytössä, joten ohuempi pipo kypärälakin päälle riittää.

Ompeluohje

Tarvikkeet

Lippapipon kaava (toistaiseksi tarjolla koko 50, ei sisällä saumanvaroja)
Trikoota, collegea tms. muuta joustavaa kangasta.
Kovikemateriaalia, esim. Vlieseline Decovil 1 (tai esim. tukikangasta)

Työvaiheet

Leikkaa kappaleet kankaista. (Lippa x2 ja pipo-osa x2) Leikkaa lisäksi kaksi kertaa lippa kovikemateriaalista ilman saumanvaroja. Mikäli käytät rullalle käärittyä koviketta, kannattaa lippa leikata siihen suuntaan että se luonnostaan kaareutuu samalla tavalla kuin lippalakin lippa. Jos taas haluat käyttää tukikangasta tms. vähemmän tukevaa materiaalia, joudut mahdollisesti lyhentämään lippaa muutaman sentin verran, jotta lippa jaksaa pysyä suorana. (Tätä en ole itse testannut)

Neulaa lipan kappaleet etureunasta yhteen oikeat puolet vastakkain, ja ompele sauma. Pujota kovikemateriaali sisään. Jos käytät tukikangasta tms. vähemmän jäykkää materiaalia, voit ommella lippaan esim. etureunan kanssa saman suuntaisia tikkauksia jotta täytteet pysyvät paikoillaan. Tukikangas myös silitetään kiinni kankaaseen ennen lipan ompelua. Tästä hyvän videon on tehnyt Terhin Tekemä. (Videon pipo on muutenkin hieman erilainen kuin minun versioni) Decovilin kanssa tätä työvaihetta ei tarvita.

Kiinnitä lippa pipon päällys- ja vuorikankaan väliin, ja harsi lipan suuaukko kiinni. Kangasta kannattaa hieman venyttää kovikkeen yli ja harsiminen todella kannattaa, jotta lipasta tulee napakka. (Tätä työvaihetta tuskin tarvitaan, jos käytät tukikangasta)

Kiinnitä lippa päälys- ja vuorikankaan väliin: merkitse kappaleisiin keskietukohta, aseta pipo-osat päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja lippa niiden väliin. Kohdista keskiedut. Neulaa erityisesti lipan kohta huolellisesti.

Ompele sauma. Vaikka muuten ompelisit saumurilla, suosittelen ompelemaan lipan kohdan ompelukoneella siistin lopputuloksen aikaan saamiseksi. Ompele sitten pipon yläosan muotolaskokset.

Ja keskitakasauma. Jätä kääntöaukko johonkin kohtaan vuoria. Huomioi, että myös lipan täytyy sopia siitä läpi.

Käännä pipo oikein päin, käännä kääntöaukon saumanvarat nurjalle ja ompele ompelukoneella läheltä kankaan reunaa.

Asettele vuori pipon sisään. Halutessasi voit vielä käsin ommellen kiinnittää vuorin paikoilleen muutamalla pistolla esimerkiksi päälaelta ja muotolaskosen kärjistä.

Ja sitten pipoa kokeilemaan! =)

Muita tässä blogissa esiteltyjä päähineitä:

Pyörrepipo
Kypärälakki
Hellehattu