Nykyisin tuplaharso eli double gauze on suosittu materiaali vaateompelussa. Innostuinpa sitten minäkin kokeilemaan, kun sain Nappinjan Blind bagissa pari palaa harsoa. Juuri ennen kesän pahimpia helteitä oli hyvä hetki ommella pienimmäiselle hellepusero.

Kaavana käytin Kaavastudio Ainoan Nekku-romperin kaavaa, josta jätin alaosan pois. Kaava osoittautui oikein hyväksi. Pusero on helppo pukea ja riisua runsaan väljyyden vuoksi, ja tuntuu varmasti hyvältä vauvan päällä. Lisäksi totesin, että Nekku on täydellinen vaatekappale kiireessä surautettavaksi, koska runsaasti poimuilla olevassa vaatteessa eivät pienet hutiompeleet ja vinot saumat näy. Oli myös mukava välillä ommella jotakin tarkasti ohjeen mukaan.

Vauvan hellepusero tuplaharsosta eli double gauzesta.

Olin saanut päähäni, että tuplaharson ompeleminen olisi jotenkin vaikeaa, vaatisi ranskalaisia saumoja ja niin edelleen. Ottaen huomioon kuinka paljon ihmiset vaikuttavat tällä hetkellä ompelevan tuplaharsosta, löysin lopulta vain vähän vinkkejä ja kokemuksia sen käytöstä.

Ehkäpä vinkkien puute johtui siitä, että ompeluun ei tarvinnut erityisiä vippaskonsteja. Saumat ompelin pelkästään saumurilla. Tuplaharso on ryppyisyytensä vuoksi hieman venytettävissä silloin kun kappaleet eivät aivan sovi yhteen. Samasta syystä kankaan leikkaaminen täsmälleen kaavan mukaan on vaikeaa, kun kangas elää, mutta pienet virheet eivät näy valmiissa vaatteessa lainkaan. Runsaasti nuppineuloja käyttämällä kangaskappaleet saa pysymään paikoillaan ommellessa.

Pienen yllätyksen sain kun valmis vaate tuli ensi kertaa pyykistä. Sen olisi toki voinut arvatakin, että tuplaharso “kutistuu” pesussa kun kangas vetäytyy ryppyyn. Asia kannattaa huomioida vaatteen pituudessa, jotta puseron tai mekon helma ei jää liian ylös, mikäli vaatetta ei ole tarkoitus silittää jokaisen pesun jälkeen. Leveyssuunnassa ongelmaa ei ole, koska rypyt toki joustavat tarvittaessa. Varsinaisen kankaan kutistumisen estämiseksi valmiissa vaatteessa tuplaharso kannattaa esipestä ja silittää ennen kankaan leikkaamista.

Ompelin samalla kaavalla myös toisen puseron sileästä kankaasta. Sekin onnistui loistavasti, vaikkakin käytön kannalta on kätevämpää tässä puseromallissa käyttää materiaalia, jota ei tarvitse silittää.

Vauvan hellepusero sileästä kankaasta.