Taas on se aika vuodesta kun lattioilla vetää ja varpaita palelee iltaisin. Mietin, miten tänä vuonna huolehdin taaperon varpaiden lämpimänä pitämisestä, ja päädyin tähän Bloome Copenhagenin tossumalliin parilla muutoksella höystettynä.

Viime vuonna neuloin tossut paksusta merinovillalangasta, mutta nyt kädessäni on ollut rasitusvamma eikä se ole kestänyt neulomista, joten tossut täytyi valmistaa ompelemalla. (Rasitusvammoista puheenollen, Sormustin-blogi ja Maikki Marjaniemi ovat hiljattain julkaisseet jumppaohjeita neulojille ja muille käsitöitä tekeville. Ilmeisesti en ole vammoineni yksin!)

Tämän mallin valitsin muun muassa siksi, että siinä on resori nilkan ympärillä pitämässä tossun paikoillaan. Tossun päällinen on collegea ja trikoota, ja vuori fleeceä.

Ommeltu tossu.

Hieman muokkasin alkuperäistä kaavaa, koska nuukuus iski ja halusin leikata päällyskappaleet kapeasta kangassuikaleesta. Niinpä tein kaavaan ylimääräisen sauman tossun sisäsyrjälle, ja leikkasin osat eri kankaista.

Tossun päällisen kaava, joka on leikattu halki toisesta reunasta.

Ohjeen mukaan tossun vuorin ja päällisen pohjasaumat ommellaan yhteen. Hieman jo tossuja ommellessa pohdin, tuleekojan tossujen käyttäjä hyväksymään paksuja saumoja, jotka tossun sisään jäivät. Eipä hyväksynyt. Siksi purin pohjasaumat, ja ompelin ne uudelleen kiinni, kummankin erikseen. Ompelin ensin vuorin niin että saumanvarat jäivät vuorin ja päällisen väliin. Tein saumanvaraan aukileikkauksia, avasin sen ja harsin käsin kiinni. Sitten käänsin päällisen vuorin päälle ja ompelin sauman saumurilla.

Tossun vuorin pohjasauman saumanvarojen harsiminen.

Ulkonäkö ei ehkä loppujen lopuksi ollut kaikkein huolitelluin oikealle puolelle jäävän saumuriompeleen vuoksi. Käyttömukavuus oli kuitenkin parempi kuin ennen, joten nämä saavat nyt kelvata näin. Jos teen samalla mallilla tossuja uudestaan, jätän päällisen saumanvarat sisäpuolelle. Nyt en kuitenkaan viitsinyt lähteä irrottamaan nilkkaresoria korjausompeleita varten, joten vuori ja päällinen olivat koko ajan kiinni toisissaan nilkan kohdalta eikä päällisen saumanvaroja siksi saanut kovin helposti jätettyä sisäpuolelle.

Uusi applikointi-innostukseni näkyy tässäkin työssä. Halusin tasapainottaa tossun ulkonäköä lisäämällä mustaa myös tossun ulkosyrjälle. Se onnistui mustasta resorista leikattujen delfiinien avulla. Tässä kuvassa en ole vielä korjannut pohjasaumaa.

Ommeltu tossu, johon on applikoitu musta delfiini.

Tossun pohjaan lisäsin vielä jarrutäplät Sock Stopilla.

Tossun pohja, johon on lisätty Sock Stopista jarrutäplät, ja Sock Stop -pullo.