Olen totaalisesti hurahtanut applikointitekniikkaan. Toistaiseksi intoa on ollut enemmän kuin aikaa toteuttaa ideoita, mutta tällaisen neulatyynyn sain aikaiseksi.

Kirjoitin myös seikkaperäisen ohjeen neulatyynyn ompeluun, koska itse olisin saanut tämänkin työn tehtyä jo kauan aikaa sitten, jos olisin löytänyt sopivan ohjeen seurattavaksi. Jos siis olet kuten minä, haluat toisinaan heittää aivot narikkaan ja vain ommella, tässä on ohje sinulle. Jos taas haluat itse suunnitella miten neulatyynyn ompelet, voit hypätä ohjeen yli ja napata vain idean mukaan.

Käytin tämän tyynyn täytteenä teräsvillaa, koska se samalla teroittaa neulat. Minimanista ostamani teräsvilla on valmiiksi kääritty tiukalle rullalle, joten en lähtenyt sitä avaamaan. Leikkasin vain sopivan kokoisen palan pellavakankaasta, applikoin keskelle sydämen ja taustaneliön sille, ja ompelin kankaan teräsvillan ympärille sopivaksi putkeksi. Teräsvillan lisäksi laitoin neulatyynyn sisään palan kovaa pahvia, jotta neulat eivät tulisi läpi tyynystä. Neulatyynyn päät suljin taittelemalla kankaan siististi. Ompelin vain päällimmäisen laskoksen kiinni, joten lopputulos näyttää ilmavalta.

Ompeluohje

Tarvikkeet:

Teräsvillarulla
Kangastilkkuja (esim. pellavakangasta ja kuviollista puuvillakangasta)
Tukevaa pahvia
Kaksipuoleista liimaharsoa (helpottaa työskentelyä, vaikka ilmankin selviää)
Ompelukone ja kankaisiin sopivaa ompelulankaa
Nuppineuloja ja mittanauha

Työvaiheet:

Mittaa mittanauhalla teräsvillarullan pituus aloittamalla rullan päädyn keskipisteestä ja jatka toisen päädyn keskipisteeseen.

Mittaa tummennettua/katkottua viivaa pitkin.

Mittaa myös rullan ympärys.

Lisää saatuihin mittoihin saumanvarat/käännevarat kaikkiin reunoihin ja leikkaa neulatyynyn päällys pellavakankaasta. Huolittele reunat siksakilla.

Leikkaa samasta kankaasta sydän. Symmetrisen sydämen kaavan saat taittamalla paperin kaksin kerroin ja leikkaamalla puolikkaan sydämen.

Näin piirrät symmetrisen sydämen.

Leikkaa kuviollisesta puuvillakankaasta neliö, joka tulee sopivasti keskelle asetetun sydämen reunojen yli.

Leikkaa pahvista suorakulmion muotoinen kappale teräsvillarullan ääriviivoja pitkin.

Kiinnitä silittämällä liimaharso sydämen ja nelion nurjalle puolelle. (Tämä työ onnistuu ilman liimaharsoakin, koska kuviot ovat hyvin yksinkertaiset. Siinä tapauksessa kiinnitä kappaleet hyvin nuppineuloilla ompelemisen ajaksi.)

Aseta puuvillakankaasta leikattu neliö keskelle neulatyynyn päällistä ja silitä se kiinni. Ompele neliön reunaa pitkin tiheää siksakkia.

Aseta sydän puuvillakangasneliön keskelle, kiinnitä silittämällä ja siksakkaa myös sydämen reunaa pitkin.

Taita neulatyynyn päällinen pitkittäissuunnassa kaksin kerroin, oikeat puolet vastakkain. Tässä vaiheessa kannattaa vielä tarkistaa neulatyynyn alle tulevan sauman saumanvarat sovittamalla päällistä teräsvillarullan ja pahvinpalan ympäri. Ompele sitten pitkän sivun sauma sopivan etäisyyden päästä niin, että sekä teräsvilla että pahvi mahtuvat syntyvän kangasputken sisään.

Silitä kangasputken päätyjen käännevarat nurjalle puolelle.

Pujota teräsvillarulla ja pahvi päällisen sisään. Pitkän sivun saumanvarat kannattaa ohjata aukeamaan kumpikin omalle puolelleen, jotta saumasta tulisi litteä.

Taittele päällisen päädyt kuten lahjapakettia kääriessä: Aseta neulatyyny pöydälle eteesi oikein päin, pohja pöytää vasten ja toinen päädyistä itseäsi kohti. Taita päällisen pohja ylös, sivut keskelle ja lopuksi päälle jäävä kangas alas. Ompele neulatyynyn päältä tuleva laskos käsin kiinni neulatyynyn pohjaan.

Muita tässä blogissa esiteltyjä neulatyynymalleja:
Teroittava pöllöneulatyyny
Virkattu neulatyyny tylpille neuloille