Puikkopiika, puikkosuoja, puikotin… Kaikki nämä apuvälineet on tarkoitettu sukkapuikkojen yhteen niputtamista varten. Ne voivat olla malliltaan hieman erilaisia, mutta kaikki ne estävät silmukoita tippumasta puikoilta silloin, kun neulominen on tauolla. Lisäksi ne estävät puikkoja rikkomasta neuletta tai muita esineitä esimerkiksi laukussa kuljetettaessa.

Idean puikkopiikaan löysin Sormustin-blogista. Ensimmäisen versioni valmistin Sormustin-blogin ohjeella bokserikuminauhasta ja yli jääneestä vinonauhan pätkästä. Tämä on taatusti nopein työ, jonka olen koskaan ommellut!

Halusin hyödyntää myös laatikon pohjalle kertyneitä lyhyitä kuminauhan pätkiä, jotka eivät ole yhtä kauniita kuin bokserikuminauha. Niinpä ompelin seuraavaksi version, jossa kuminauha on päällystetty kankaalla. Vaikka tämä työ vaikuttaa äkkiseltään varsin suoraviivaiselta, onnistuin kuitenkin ensin leikkaamaan väärän kokoiset kappaleet. Siksi ajattelin julkaista ohjeen kankaalla päällystettyyn puikkosuojaan, jotta ompeleminen sujuisi ilman ylimääräisiä kommervenkkejä. Ohjeen mitoilla ompelet sopivan suojan 20 cm pitkille puikoille.

Puikkosuojan ompeluohje

Tarvikkeet

  • ohutta kangasta 23×7 cm (esim. käsityöpuuvilla tai trikoo) Lisää pitkiin sivuihin saumanvarat
  • kuminauhaa 19 cm (max 3,5 cm leveää)
  • vinonauhaa 2 kpl 7 cm pitkiä pätkiä (leveys 3,5 cm auki silitettynä. Käytin nauhaa, joka ei tunnut purkaantuvat kovin helposti. Tarvittaessa täytyy kääntää kangasta nurjalle puolelle myös nauhapalojen pitkiltä sivuilta)
    • myös tavallinen kangas käy, mutta ainakin siinä tapauksessa kannattaa lisätä pitkille sivuille saumanvarat, jotka voi kääntää nurjalle puolelle purkaantumisen estämiseksi

Työvaiheet

Taita kangas pituussuunnassa kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain. Ompele pitkät sivut yhteen. Taita vinonauhapalojen molemmista päistä muutama millimetri nurjalle puolelle, ja ompele päärme.

Taita vinonauhakappaleet poikittaissuunnassa kaksin kerroin. Käännä kangaskappale oikein päin. Litistä se niin, että sauma jää kappaleen keskelle.

Pujota kuminauha kangasputken sisään. Kiinnitä kuminauhan päät putken päihin nuppineuloilla. Mikäli kuminauha on kangasputkea kapeampi, kannattaa se kiinnittää keskelle putkea.

Ompele kuminauha molemmista päistään kiinni kankaaseen. Ompele sitten vielä kankaassa olevaa saumaa pitkin samalla kuminauhaa venyttäen, niin että kuminauha kiinnittyy kankaaseen tasaisesti.

Ompele vinonauhapätkät puikkosuojaan kiinni pitkiä sivuja pitkin.