Vaikka tavallisia Nalle-langasta neulottuja villasukkia tuntuu löytyvän kaapeistamme kaikkia mahdollisia kokoja ja värejä, ne eivät tahdo riittää lapsellemme talvella, kun lattioilla vetää. Siksi päätin neuloa hänelle lämpimämmät sukat. Langaksi valikoitui Drops Merino Extra Fine, jota oli jäänyt yli ystävän tyttärelle toteutetusta haalariprojektista. Lopulta päädyin neulomaan tossut, koska niihin löytyi valmis, samalle langalle suunniteltu ohje DROPS Designin sivuilta.

Lapsen neulotut tossut lumella lammikon reunalla.

Tossuista todella tuli lämpimämmät tavallisiin villasukkiin verrattuna. Käyttämäni lanka oli toki Nalle-lankaa paksumpaa, ja lisäksi 100 % merinovillaa, joten oikeastaan eroa ei tarvitse edes ihmetellä.

Muistathan merinovillasta tehtyjä tuotteita ostaessasi varmistaa, että villa on peräisin mulesing-vapaasta tuotannosta. Yhä edelleen osa merinovillasta tuotetaan eläinsuojelullisesti erittäin arveluttavalla tavalla, ja siksi on tärkeää, että tuemme yhdessä eettistä merinovillan tuotantoa. Lisää asiasta voit lukea suomeksi täältä, ja englanniksi täältä.

Niin lämpimät kuin tossut olivatkin, ongelmaksi muodostui se, että lapsemme alkoi harjoitella seisomista ja olisi ehdottomasti tarvinnut jarrusukat. Tossut jäivät pois käytöstä turvallisuussyistä, kunnes eräs tuttavani vinkkasi aineesta, jolla voi itse tehdä jarrutäplät sukan pohjaan. Suhtauduin hieman skeptisesti siihen, miten täplien lisääminen neuleeseen onnistuisi, mutta hankin kuitenkin ainetta.

Pullo Sockstop -ainetta.
Kyljellään oleva neulottu tossu, jonka pohjassa jarrutäplät.

Lopputulos on ollut yllättävän hyvä. Tossut ovat nyt olleet talven ajan säännöllisessä käytössä, ja jarrut ovat edelleen tallella. Ne mahtuvat jopa väljiin kumisaappaisiin lämmikkeiksi, mutta pääasiassa ne ovat toimineet sisätossuina.

Neulotut tossut ilta-auringossa lammikon reunalla.