Mikrossa tai uunissa lämmitettävä jyvätyyny on kätevä asetella harteille joko lihaskipuja lievittämään, tai muuten vain lämmittämään. Ompelin oman tyynyni tällä Under The Elms -ohjeella. Mallissa on irrotettava päällinen, joka on helppo pestä tarvittaessa. Tyyny on osastoitu niin, että kaikki jyvät eivät valahda pussin samaan päähän. Kaareva muoto saa tyynyn istumaan hyvin hartioille.

Jyvätyynyn päällinen ja sisäpussi erillään. Sisäpussiin on ommeltu keskelle pitkittäinen tikkaus, joka jakaa pussin sisältöä tasaisemmin.
Sisäpussiin on ommeltu keskelle pitkittäinen tikkaus, jonka ansiosta jyvät jakautuvat pussiin tasaisemmin.

Jyvätyynyn voi täyttää useilla eri materiaaleilla. Itse käytin vehnänjyviä, koska niitä minulla oli helposti saatavissa. Kauraa käytetään paljon jyvätyynyjen täytteenä, ja kaupasta helposti hankittava vaihtoehto on riisi. Ulkomaisilla nettisivuilla on usein ohjeita, joissa käytetään mm. kuivattua maissia, papuja tai jalopähkinän kuoria. Erilaisia täytemateriaaleja on vertailtu mm. tällä englanninkielisellä sivulla.

Käyttämässäni ohjeessa oli erillinen päällinen tyynylle, ja niinpä minäkin ompelin sellaisen. Huomasin kuitenkin, että päällisen aukko on sen verran suuri, että se pysyy huonosti kiinni. Voikin olla, että ompelen siihen vielä jonkin kiinnitysmekanismin. Siinä tapauksessa päällinen täytyy poistaa kuumennuksen ajaksi, koska mitä tahansa materiaalia ei voi mikroon laittaa. Tyynyn pujottaminen takaisin päällisen sisään käy sinänsä helposti, kun antaa jyvien valua tyynyn päihin. Silloin jyviä täynnä olevasta tyynyn päästä on helppo ottaa kiinni, ja työntää se päälliseen.

Jyväpussi alapuoli ylös päin. Päällyspussin aukko on niin suuri, että se ei tahdo pysyä kiinni.
Päällyspussin aukko on niin suuri, ettei se tahdo pysyä kiinni.

Jyvätyynyn turvallinen käyttö:
Otathan huomioon paloturvallisuuden jyvätyynyä käyttäessäsi. Liian pitkään kuumennettu tyyny voi syttyä palamaan joko jo lämmitysvaiheessa, tai vasta jonkin ajan kuluttua kun kytemään alkaneet jyvät roihahtavat liekkiin. Vanha tai ahkerasti käytetty tyyny syttyy myös helpommin, koska jyvät ovat kuivuneet.

Ohjeita turvalliseen jyvätyynyn käyttöön löytyy mm. tästä Savon Sanomien artikkelista. Tärkeää on olla maltillinen lämmitysajan ja -lämpötilan kanssa. Pari minuuttia mikron ei-täydellä teholla pitäisi riittää. Tyynyn kanssa mikroon lisätty vesilasi pienentää syttymisen riskiä. Jyvät kannattaa vaihtaa uusiin, kun ne alkavat tuntua kuivilta ja rapisevilta.

Jyvätyyny teekupin kanssa.