Jokin aika sitten esittelemäni juoksuvyö näytti kiinnostavan lukijoita. Vaikka idea ei olekaan omani, päätin julkaista ohjeen juoksuvyön ompeluun, koska en ole löytänyt juuri tällaisen vyön ompeluun kovinkaan hyviä ohjeita. Lisäksi olen kehittänyt ohjetta lisäämällä taskunsuihin vahvikkeet, jotta ne olisi helpompi löytää kädellä. Jos haluat ommella juoksuvyön, jossa on vetoketjullinen tasku, hyvät kuvalliset ohjeet löytyvät Sewing Rabbitin blogista.

Mielestäni tämä vyö on nerokas, koska sen rakenne on hyvin yksinkertainen ja silti se toimii loistavasti. Käytännössä se on kangasputki, johon on tehty aukkoja, joista tavarat pujotetaan sisään. Vyöstä tehdään sen verran napakka, että tavarat eivät juurikaan pääse liikkumaan sen sisällä. Vaakasuorat taskunsuut auttavat myös pitämään tavarat mukana. Vyössä on päällekkäin 3 kangaskerrosta, joista yksi putken sisäkehällä ja kaksi ulkokehällä.

Sisällysluettelo:

1. Tarvikkeet
2. Juoksuvyön ompeleminen
2.1. Leikkuusuunnitelma
2.2. Taskunsuiden ompeleminen
2.3. Juoksuvyön kokoaminen
2.4. Viimeistely
3. Hyödyllisiä linkkejä

Tarvikkeet:

  • 50 cm hyvin joustavaa kangasta (käytin lycraa). Kappaleen leveys riippuu käyttäjän koosta ja kankaan ominaisuuksista.
  • Kankaaseen sopivaa ompelulankaa
  • Ompelukone (ja saumuri, sekä kaksoisneula ompelukoneeseen)
  • Nuppineuloja

Juoksuvyön ompeleminen

Tein tähän vyöhön vahvistetut taskunsuut, jotta taskun löytäminen kädellä olisi helpompaa. Vyön voi kuitenkin ommella myös ilman vahvikkeita, joten olen kirjoittanut vahvikkeisiin liittyvät työvaiheet kursiivilla.

Leikkuusuunnitelma

Aloita suunnittelemalla taskunsuiden koko. Itse säilytän vyössä lähinnä puhelinta, joten päätin taskunsuun leveyden mittaamalla puhelimen leveyden ja lisäämällä siihen 2 cm. Litteän puhelimen mittoihin ei tarvitse lisätä niin paljon, mutta omassani on kannellinen kotelo ympärillä.

Mittaa kankaan sopiva leveys sovittamalla sitä vyötärölle/lantiolle. Vyön on tarkoitus olla tiukka, jotta se ei valuisi käytössä liian alas. Hampaat irvessä ei kuitenkaan tarvitse kiristää ja vyötä voi tarvittaessa lyhentää vielä lopuksi ennen viimeisiä tikkauksia. Lisää saumanvarat molempiin päihin. Säästä loppu kangas taskunsuiden vahvikkeisiin.

Leikkaa vyötärön ympäri mitattu kangas 3 suikaleeseen kuvan osoittamalla tavalla.

Leikkuusuunnitelma.
Leikkaa kangas 3 osaan katkoviivoja pitkin.

Leikkaa jäljelle jääneestä palasta 6 kappaletta, joiden mitat määräytyvät seuraavasti: Pituus on taskunsuun pituus + 2 cm ja leveys 2 cm.

Juoksuvyön osat: kolme isoa suikaletta, jotka muodostavat vyötärön ympäri kiertävän putken, sekä 6 pientä suikaletta taskunsuiden vahvikkeiksi.
Juoksuvyön osat

Taskunsuiden ompeleminen

Suunnittele taskunsuiden paikat. Itse jaoin ne tasaisesti koko vyön matkalle. Merkitse taskut esim. nuppineuloilla yhteen suikaleista nurjalle puolelle.

Juoksuvyön taskunsuiden paikat.
Merkitse taskunsuiden paikat yhteen suikaleista.
Juoksuvyö, johon merkitty taskunsuiden paikat nuppineuloilla.

Ota 2 suikaletta, joista toiseen taskut on merkitty, ja kiinnitä ne nuppineuloin päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele pitkittäistä halkaisijaa pitkin neljä suoraa ommelta ompelukoneen kapealla siksakilla ylläolevassa kuvassa näkyvien viivojen kohdalle. (Itse käytin piston pituutena ja leveytenä 1,5.) Ompeleiden väliin jäävät taskunsuut.
Ompeleiden aloitus- ja lopetuskohdat kannattaa päätellä hyvin, koska niihin kohdistuu erityisen suuri rasitus kun vyö on puettuna päälle ja taskua avataan.

Asettele vielä taskunsuiden vahvikkeet taskujen kohdalle niin, että vahvike ulottuu molemmissa päissä 1 cm taskunsuun ulkopuolelle. Vahvikkeet kiinnitetään kappaleen molemmille puolille. Ompele vahvikkeet kiinni edellisessä vaiheessa ommellun ompeleen kohdalta. Vahvikkeet voi koneompelun sijaan myös harsia käsin kiinni parilla pistolla molemmista päistä, koska liukas kangas ei tahdo pysyä paikallaan koneella ommellessa.

Taskunsuiden vahvikkeiden kiinnittäminen.
Asettele taskunsuiden vahvikkeet taskunsuiden päälle.
Taskunsuiden vahvikkeet nuppineuloilla kiinnitettynä.

Taita nyt äsken yhteen ommeltujen suikaleiden nurjat puolet vastakkain. Eli syntyvän kappaleen keskellä kulkee aiemmin ommeltu ommel, jossa on aukot taskunsuiden kohdalla.

Juoksuvyön taskunsuiden tikkaaminen.

Tikkaa taskunsuiden ympäriltä läheltä reunaa. Ompelin tämän vaiheen kaksoisneulalla, koska siksak venytti kangasta liikaa.

Juoksuvyön kokoaminen

Ota viimeinenkin suikale mukaan ja kiinnitä kappaleet toisiinsa nuppineuloilla oikeat puolet vastakkain. Ompele pitkät sivut.

Juoksuvyön osat yhteen neulattuna.

Tarkista, että vyön pituus on sopiva. Avaa sitten putkea toisesta päästä ja pujota se itsensä sisään niin että oikeat puolet ovat edelleen vastakkain.

Juoksuvyön pujottaminen itsensä sisään oikeat puolet vastakkain.

Ompele lyhyet sivut yhteen renkaaksi ikään kuin kyseessä olisi esim. hihansuu. (Taas sekavasti sanottu, toivottavasti kuva selventää.)

Juoksuvyön lyhyiden sivujen ompeleminen.

Käännä juoksuvyö oikein päin taskunsuun läpi.

Juoksuvyön kääntäminen oikein päin.

Viimeistely

Tikkaa vielä vyön pitkän sivut, jotta vyön pukeminen oikein päin olisi helpompaa.

Juoksuvyön tikkaukset.

Ja ei muuta kuin lenkille! =)

Hyödyllisiä linkkejä